Статті

+38 (067) 323 6788

+38 (067) 323 6788
Четвер, 26 грудня 2019 12:11

Утилізація медичних відходів

У медичних установах утворюються відходи, які небезпечні і для людей, і для навколишнього середовища. Тому утилізація медичних відходів згідно з вимогами законодавства та санепідрежиму - обов'язок адміністрації медичного закладу.

Порядок проведення утилізації прописаний в Державних санітарно-протиепідемічних правил і нормах поводження з відходами. У наказі Міністерства охорони здоров'я України № 325 від 08.06.2015 викладено основні вимоги до утилізації медичних відходів Україні.

Дія наказу поширюється як на медичні установи всіх форм власності, так і на фізичних осіб-підприємців. Медичні відходи, що представляють загрозу для людей і навколишнього середовища, вимагають утилізації окремо від інших відходів. Збір і тимчасове зберігання медичних відходів проводять в безпосередній близькості від того місця, де вони утворюються.

Медичні відходи утворюються в результаті надання медичної допомоги пацієнтам в лікувально-профілактичних або інших медичних установах, під час досліджень, певних заходів і медичної діяльності в цілому

До клінічних відходів відносять:

• пластикові шприци з голками, крапельниці,
• потенційно інфіковані відходи: білизна, матеріали й інструменти, забруднені виділеннями,
• відходи інфекційних відділень,
• відходи лабораторій,
• біоорганічні відходи
• відходи, що виникають під час використання фармацевтичних препаратів і лікарських засобів (наприклад, ліки з простроченим терміном придатності).

Докладніше тут