Статті

+38 (067) 323 6788

+38 (067) 323 6788
Субота, 04 січня 2020 12:11

Утилізація Люмінесцентних ламп

Ситуація в Україні з зберіганням та утилізацією небезпечних відходів, зокрема люмінесцентних побутових ламп, поки дуже далека від вирішення. Про те, які проблеми несе легковажне ставлення в цьому питанні і що можна зробити вже зараз.

КЛЛ як предмет утилізації

Люмінесцентні лампи (ЛЛ), або як їх ще називають газорозрядні, світять за рахунок того, що електричний розряд в інертному газі з парами ртуті створює ультрафіолетове випромінювання. У видиме світло воно перетвориться за допомогою люмінофора. Такі лампи в чотири рази енергоефективніше широко поширених ламп розжарювання, та й термін служби у них чималий. Вони дозволяють економити на оплаті дорожчає кожні півроку електроенергії. Однак, використання побутової компактної люмінесцентної лампи (КЛЛ), вимагає уважного ставлення до відпрацьованим свій термін приладів.

На жаль, те, що несе світло і комфорт в наше життя має і серйозний негативний аспект. Якщо не дотримуватися певних правил, існує цілком реальна для здоров'я конкретного користувача і екології загроза.

Експерти наводять таке порівняння. Відносно невелика кількість ртуті, що знаходиться в одній лампі, але у вигляді пари, в 16 разів більше за площею контакту з повітрям, ніж поверхня цілого відра чистої ртуті. Потрапляючи в приміщення, ці пари «висять» в повітрі, представляючи велику загрозу для здоров'я людини. Токсичний люмінофор з ламп не має ні смаку, ні запаху, легко поширюється в повітрі, вражаючи центральну нервову систему людини, печінку, нирки, шлунково-кишковий тракт. Потрапляючи на звалище, а потім в грунтові води, люмінофор, що містить залишки ртуті, перетворюється в ще більш небезпечне стійке з'єднання - метил-ртуть
ПолЭКОзахист проводить Збирання, зберігання, оброблення, утилізація, знешкодження + транспортування відходів 1-4 класів
1 клас

Люмінісцентні лампи
Всі прилади, що містять ртуть
Хімічний утиль
Зробити заявку https://poleco.com.ua/package-